Censaş Isıl İşlem

Censaş, endüstrinin hızla geliştiği günümüzde, sanayimizin eksikliğini hissettiği kaliteli ürün, kaliteli hizmet ve güvenilirlik değerlerine bağlı.

icon_widget_image Pzt - Cts 8:00 - 18:00 icon_widget_image Kadıköy, İstanbul Türkiye icon_widget_image +90 555 444 33 22 icon_widget_image iletisim@censasisilislem.com

Alüminyum ve Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günümüzdeki yaşam şeklimiz göz önüne alındığında hayatımızın hemen hemen her alanında çelik ya da alüminyum maddeler ile karşılaşmaktayız. Otogardan evimizin korkuluklarına, alışveriş merkezlerindeki telefon direklerinden balkondaki ütülere kadar neredeyse bütün alanlarda bu iki madde görülebilmektedir.

Aslında, alüminyum alaşımı ve paslanmaz çelik görünüşte benzer olsalar da ikisi arasında büyük bir farkın varlığından söz etmek gerekmektedir. Ancak bu alana ilgisi yeteri kadar olmayan kişiler alüminyum ve paslanmaz çelik tanımlamalarını kafa karıştırıcı bulabilmektedirler.

Bu nedenle de alüminyum ve çelik arasındaki farklara iyice bir bakılması gerekmektedir.

Alüminyum ve Çelik Karşılaştırması

Alüminyum ve çelik arasında belirli farklar bulunmaktadır. Bu farkların daha iyi anlaşılabilmesi için sizler için bu iki materyali karşılaştırdık.

Ağırlık ve Ağırlık Oranı

Alüminyum maddesine bakıldığında çelik kadar güçlü bir madde olmadığını söylemek gerekmektedir. Ancak, alüminyumun ağırlığının çelik ağırlığına kıyasla üç kat daha hafif olması uçaklarda kullanılmasına sebep olmaktadır.

Termal İletkenlik

Alüminyum, çeliğe kıyasla daha iyi bir iletken olduğu için genellikle otomobil radyatörlerinde ve klima ünitelerinde kullanılmaktadır.

Maliyet

Paslanmaz çeliğe oranla alüminyum çok daha uygun bir fiyatlandırma skalasına sahip olmaktadır.

İşlenebilirlik

Alüminyum materyaller çelik materyallere göre daha yumuşak oldukları için daha kolay şekillendirilebilmektedir. Ancak, alüminyuma kıyasla aşınmaya, paslanmaya karşı daha dirençli olduğu için çeliklerde çok güzel alternatifler olmaktadır.

Kaynak

Paslanmaz çeliklerde oluşabilecek herhangi bir duruma karşın kaynak yapılması alüminyum materyallere kaynak yapılmasına kıyasla çok daha kolaydır. Aynı zamanda da çok daha sağlam olmaktadır.

Isıl Özellikler

Isıl işlemler bakımından incelendiğinde alüminyum maddeler ortalama 400 derecede gibi sıcaklıklarda çok yumuşak bir kıvama gelebilmektedir. Ancak çelik maddeler alüminyum maddelerine göre çok daha yüksek sıcaklıklara maruz kalmak zorundadır. Aksi takdirde istenilen sonuç elde edilemeyecektir.

Güç

Paslanmaz çelikler sağlamlık ve güçlülük açısından alüminyumlara kıyasla çok daha iyi bir performans sergilemektedir.

Gıdalara Etkisi

Alüminyum materyallerde gıdaların saklanılması pek önerilmemektedir. Çünkü alüminyum maddeler gıdaların rengini ya da tadını bozabilmektedir. Bu nedenle de genellikle gıda sektöründe çelik tercih edilmektedir.

Post a Comment