
Vakum Temperleme Nedir? Ne İşe Yarar?
Vakum temperleme ya da sıkça kullanıldığı üzere vakum sertleştirme, kısaca atmosferik basıncı dışarı atan fırınlar yardımıyla yapılan çelik sertleştirme ve menevişleme işlemi olarak tanımlanabilir. Vakum temperleme, sertleştirme işlemin yapılacağı fırının atmosferik basıncının süreç öncesinde vakum pompaları ile dışarı atılması ve bunun üzerine sertleştirme işlemine başlanması prensibine dayanır.
Yüksek güçlü vakum ile çevrili olan ve özel olarak tasarlanan fırınlar sızdırmazlık ünitesi içermektedir. Isıl işlem süreci başladığında bu vakumlama süreçte önemli bir rol oynar.
Vakumlu Temperleme Ne Zaman Tercih Edilmelidir?
Vakum ile çevrilmiş olan fırında çelik sertleştirme işlemi tavlama, sinterleme, sert lehimleme ve ısıl işlemlerde kullanılan bir yöntemdir. Vakum temperleme özellikle martenzitik paslanmaz çelikler, takım çelikleri ve yüksek hız çelikleri gibi çelik türlerinin sertleştirilmesinde kullanılan bir sertleştirme işlemidir.
Vakumlu temperleme ya da vakumlu ısıl işlem ile metal parçalar daha uzun süreli bir kullanım ömrüne sahip olmak için işlenmektedir. Isıl işlemle vakumlanan metal parçalar yüksek ısılara ve yıpranmalara karşı daha dayanıklı olurlar. Vakumlu fırının çalışma prensibi sayesinde hava ve reaktif elemanlar ısıl işlem esnasında ısıl işlem odasından sızar. Bu sayede fırında yalnızca metal parçası ve ısıtma vakumu kalır. Bu da bizlere mükemmelleştirilmiş sertlikte bir yüzey verecektir.
Vakumlu temperleme sayesinde vakumlu fırınlarda metal parçası ile tepkimeye girme ihtimali olan herhangi bir gaz kalmayacak şekilde vakum sağlanır. Bu vakum titanyum gibi yüksek bir reaktiflik oranına sahip metaller için daha güçlü yapılmalıdır. Renk solmasını engelleyebilmek adına yağ difüzyon pompası kullanılmalıdır.
Vakumlu Temperleme Faydaları Nelerdir?
Vakumlu temperleme sisteminde fırına konan metal parçalarının bozulma ihtimali azaltılmış olur. Metal güçlü bir bileşen olarak görülse de metaller de sıcaklık, darbe ya da etkileşime geçtiği gazlar gibi etmenlerle yıpranabilir. Bu gibi yıpranmaların engellenmesi ve metal parçanızın yüzey dayanıklılığı ve yüzey sertliğinin artırılması için yapılan ısıl işlem yöntemlerinden en ideal ve güçlü olanlarından biri vakumlu temperlemedir.
Vakum ile metalin etkileşime geçebileceği gazların fırından dışarı çıkarılması ile metal parçalarında renk değişimi görülmeyecektir. Bunun yanı sıra bir başka başarılı etki ise vakumla ısıl işlem görmüş metal parçalarının sonradan temizlenmesinin gerekmemesidir.